Kangasala-Kuhmoinen, 62 km


    Tampere-Kuhmoinen 87 km

 
Kuvaus


Seututie 325 on linkki Pirkanmaan ja Päijänteen länsipuoleisten alueiden välillä.Tie kulkee laajan harvaan asutun metsäalueen halki ja on verraten vähäliikenteinen. Tie on kohtalaisen kapea, mutta varsin suora ja helppokulkuinen.

Historiaa

1950-luvulle asti Sahalahden ja Kuhmalahden kunnat olivat Längelmäveden "takana" ja verraten huonojen liikenneyhteyksien varassa. Tie Tampereen suuntaan kulki Pakkalan ja Iharin kautta Kaivantoon (nykyisiä teitä 3230 ja 3231) ja sieltä edelleen valtateitä.

Uuden tien alkukohdaksi tuli Kangasalan Huutijärvi, joka 1960-luvulle asti oli Tampereen seudun merkittävä väylien risteys: Siellä valtatie 9 haarautui koilliseen kohti Jämsää ja Jyväskylää sekä valtatie 3 ja 12 kaakkoon kohti Helsinkiä ja Lahtea.

Huutijärven ja Sahalahden välillä on Längelmävedessä saarien ja kivikoiden tähdittämä kapeikko Pelisalmi. Pelisalmen poikki rakennettiin lähes kaksi kilometriä pitkä saarelta toiselle kulkeva pengertie, joka valmistui vuonna 1957. Pengertiessä on Längelmäveden pääuoman kohdalla silta. Tie Sahalahdelle valmistui vuonna 1958 ja Kuhmalahdelle 1960-luvun taitteessa. Koko tieosuus nelostielle Kuhmoisten kirkonkylän eteläpuolelle tie valmistui 1960-luvun puolessa välissä.

Huutijärven risteys hiljeni, kun Vt9 siirtyi uudelle reitille Tampereen ja Oriveden välillä 1970-luvun alussa. Kolmostien liikenne oli siirtynyt jo kymmenkunta vuotta aikaisemmin Valkeakosken reitille ja myös Vt12 sai uuden linjauksen Kangasalan ohitse. Risteus oli pitkään maanteiden 324 ja 325 haarautumiskohta. Nykyisin se on taas osa päätieverkkoa, kun entinen Vt9 muuttui seututiestä 324 kantatieksi 58.


Etusivulle

© Matti Grönroos