Kantatie 78

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


78

Kantatie 78 Paltamo-Rovaniemi, 295 km


22 78 Kajaani-Rovaniemi 332 km


Pohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekuvaus 0078.png

Kuvaus

Kajaanin ja Rovaniemen välistä kantatiereittiä on markkinoitu "Oikotienä Lappiin", vaikka kyseessä on oikotie vain lähinnä Kajaanin ympäristöstä Rovaniemelle. Helsingistä lähtien reitti on 65 kilometriä pitempi kuin nelostie.

Pudasjärven ja Rovaniemen välillä hyvälaatuista kaksikaistaista tietä. Paltamon ja Pudasjärven välillä laatu jonkin verran vaihtelee. Hiljainen tie, siksi sujuva. Pohjois-Pohjanmaan puolella talvihoitoluokassa II, eli hankalammilla keleillä maltti on valttia.

Talvikeliä Rovaniemen ja Ranuan välillä
Puolangan suunnalta

Historiaa

Vuonna 1938 kantatieksi 78 nimettiin Rovaniemen ja Pudasjärven välinen tie.

Tie ei vuosikymmeniin noussut kunnossapitoluokituksessa kovin ylös; vielä vuonna 1970 se oli kokonaan soratietä. 1970-luvun alkupuolella tietä kuitenkin uusittiin ja se sai Ranuan ja Pudasjärven välillä kokonaan uuden linjauksen. Vanha tie kulki pääosin jokivarsia Ranualta Kuhan, Petäjäjärven ja Siuruan kautta Pudasjärvelle, nykyisiä teitä 941, 858, 18824, 18809 ja 855.

Vuoden 1938 valtateillä oli Rovaniemen ja Pudasjärven välillä neljä lossia, joista Pudasjärvellä kaksi

Numero 78 sai jatkoa, kun vuonna 1974 maantie Pudasjärven Hirvaskoskelta Puolangan kautta Paltamoon numeroitiin kantatieksi 78.

Kartanpiirtäjän pikku lipsahdus, joka kertoo, että Paltamosta lähtevän tien entinen numero on 885

Rovaniemellä tie siirtyi vanhalta Ounaskosken yhdistetyltä maantie- ja rautatiesillalle uudellen reitille, kun Kemijoen ylittävä 320 metriä pitkä Jätkänkynttilä-silta avattiin liikenteelle syyskussa 1989. Silta on Suomen maanteiden ensimmäinen vinoköysisilta. Silta sai seuraavana vuonna vuoden rakennusinsinöörityön palkinnon. Sittemmin vinoköysisillasta on tullut varsin suosittu pitkien siltojen rakenneratkaisu.

Jätkänkynttilä