Kantatie 82

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


82

Kantatie 82 Vikajärvi(Rovaniemi)-Kelloselkä(Salla)Pohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekaavio

Kuvaus

Kantatie 82 on pohjoisin TEN-verkon itä-länsisuuntainen reitti. Kaksikaistaista vaihtelevantasoista tietä. Tien päässä on nykyisin Sallan raja- ja tulliasema. Venäjälle suuntautuvan liikenteen määrä on kuitenkin verraten pieni eikä se juuri aiheuta tien kuormitusta.

Sallan raja-asema 2011

Historiaa

Vuonna 1938 kantatieksi 82 nimettiin itäisen Lapin tieosuus viitostieltä Kemijärven Joutsijärveltä Sallaan. Tie ulottui Kuolajärvelle, joka oli vanhan Sallan hallintokeskus. Tieosuus Rovaniemen itäpuolelta Vikajärveltä Kemijärvelle valmistui vuonna 1857. Päätös Kemijärveltä itään kulkevan maantien rakentamisesta tehtiin vuonna 1891, mutta töihin päästiin vasta vuonna 1897. Sadan kilometrin mittainan tie Kuolajärvelle valmistui vuonna 1903.


Sotien jälkeisessä alueluovutuksissa puolet Sallasta jäi luovutetulle alueelle, myös Kuolajärvi. Kantatie 82 katkesi Sallan Kelloselälle ja Märkäjärven kylästä syntyi uuden Sallan hallintokeskusta. Samalla tavoin katkesi Savukosken ja Sallan välille juuri ennen talvisotaa valmistunut erämaatie. Tämän pussitieksi jääneen tien itäinen pää yhdistettiin 1950-luvulla takaisin valtakunnanverkkoon rakentamalla tie Kotalasta Tuohikylään.

Alkuperäinen kantatie 82. Nykyinen valtakunnanraja merkitty karttaan.

Sotien jälkeen tie oli pitkään huonokuntoinen. Vikajärven ja Kemijärven välisestä 60 km:n mittaisesta osuudesta saksalaiset tuhosivat tyystin viidenneksen. Tie oli kelirikkoaikaan käytännöllisesti katsoen poikki. Uusintatyöt alkoivat vuonna 1960 ja tie oli päällystetty vuoteen 1965 mennessä. Sallaan päällyste ulottui vasta vuonna 1974.

Vuonna 1996 Lapissa uudistettiin teiden numerointia varsin voimakkaalla kädellä. Kantatiet 80 ja 82 yhdistettiin tieksi 82 ja numero 80 annettiin Kittilän ja Sodankylän väliselle maantielle. Tämän muutoksen jälkeen kantatie 82 sai nykyisen mittansa.

Tien merkitys kasvoi, kun kesällä 2002 avattiin Sallan raja-asema. Asema palvelee ennen kaikkea Kemin ja Murmanskin ns. Barentsin kuljetuskäytävän tavaraliikennettä. Rajalta on Murmanskiin matkaa 410 kilometriä.