Orivesi-Uusikaarlepyy

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Orivesi-Uusikaarlepyy

Oriveden ja Uudenkaarlepyyn välinen tie on yksi pitkistä muinaisteistä.Kuningas Kustaa II Aadolf määräsi perustettavaksi Lapuanjoen suuhun Uudenkaarlepyyn kaupungin vuonna 1617 ja kaupunkioikeudet uusi kaupunkin sai vuonna 1620. Kaupungin kauppapiiriä oli koko Lapuanjokivarsi ja se laajeni Suomenselän vedenjakajan taakse Ruovedelle saakka. Tästä syntyi tarve rakentaa tie, ja urakkaan määrättiin lapualaiset talonpojat. Tästä komennosta syntyi erimielisyyttä, jotka ratkottiin käräjillä asti. Suomenselältä Ruovedelle urakka oli ruovetisten vastuulla. Tietä rakennettiin kymmeniä vuosia ja vasta vuonna 1695 oli valmista.

Orivesi-Uusikaarlepyy

Koska jo 1600-luvun alkupuolella oli dokumentteja Messukylän-Teiskon-Ruoveden tiestä, uusi tie synnytty vaihtoehtoisen reitin Tampereelta Pohjanmaan rannikolle.

Vuosisadan loppupuolella orivetiset ryhtyivät kaupoille. Orivesi ilmoitti vuonna 1682, että pitäjän talonpojat rakentavat maantien Orivedeltä Ruovedelle sillä edellytyksellä, että Juupajokiset ottavat sen hoitaakseen. Näin syntyi nykyinen kantatie 66 Orivedeltä Lapualle. Lapuan ja Uudenkaarlepyyn välinen reitti on nykyisin valtatietä 19 ja seututietä 749. Messukylän-Teiskon-Ruoveden reitti on seututie 338.

Suomen tiekartta 1940. Valtatie- ja kantatienumerointi ei vielä näy kartassa.