Seututie 476

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


476

Seututie 468 Pohjoislahti-Heinävesi-Liperi-Ylämylly, 84 km


23 476 9 Varkaus-Heinävesi-Joensuu 130 km
23 Varkaus-Karvio-Joensuu 123kmPohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekuvaus 0476.png

Kuvaus

Seututie 476 on valtatielle 23 vaihtoehtoinen Kermajärven eteläpuoleinen reitti Varkauden ja Joensuun välillä. Reitti kulkee Heinäveden ja Liperin kuntakeskusten kautta. Tien liikennemäärät Heinäveden ja Liperin lähiseutua lukuun ottamatta on noin neljännes valtatien 23 liikennemääristä. Tie on laadultaan hyvää seututietasoa.

Polveilevaa seututietä

Historiaa

Tielinja on osin historiallinen. Vuoden 1892 kartastossa tie ulottuu lännessä Heinäveden Kermaan asti ja idässä Liperiin. Vuoden 1868 yleiskartassa läntistä osuutta ei esiinny. Kerman ja Liperin välinen osuus on rakennettu vuoteen 1917 mennessä. Tietä on 1970-luvulla oiottu.

Tie ylittää Heinäveden reitin Kermassa. Kermankosken ylittävä tukiansassilta on säilynyt. Sen viereen on rakennettu moderni maantiesilta. Kermassa sijaitsevan Hynnilänsalmen ylitse oli alun perin avattava kääntösilta. Se on korvattu vuonna 1978 valmistuneella kiinteällä sillalla.

Kerman alue. Rinnakkain Kermankoski, Haapakoski, Kissakoski ja Kerman kanava (valmistunut 1905). Tie kulkee Kermankosken ja Hynnilänsalmen ylitse.
Kermankoskea joskus

Liperin länsipuolella tie ylittää leveän Onkisalmen. Siinä oli aiemmin lossi, jolla kertyi ylitysmatkaa puolisen kilometriä. Onkisalmeen valmistui silta vuonna 1975.

Tunnelmia Onkisalmen lossilta
Peruskartta vuodelta 1974. Onkisalmen silta ja siihen liittyvä uusi tielinjaus on rakenteilla. Ajan tavan mukaan merkittävä osa vesistöaukosta suljettiin penkereellä, jotta sillasta ei tule liian pitkä.