Seututie 970

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


970

Seututie 970 Karigasniemi-Utsjoki-Nuorgam, 148 kmPohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekuvaus 0970.png

Kuvaus

Tenojoen rantatie 970 on maisemiltaan yksi Suomen tieverkon hienoimmista teistä. Varsinkin Karigasniemen ja Utsjoen välinen osuus on näkymiltään erittäin jylhää.

Karigasniemi-Utsjoki varsin hyvälaatuista tietä; Utsjoki-Nuorgam vanhempaa verraten kapeaa ja mutkaista. Rajanylityspaikat Norjaan Karigasniemellä, Utsjoella ja Nuorgamissa. Tie jatkuu Nuorgamista Norjaan Pulmangin kautta Skiippagurraan numerolla 895. Nuorgam on EU:n pohjoisin piste.

Historiaa

Maantie Utsjoelle saatiin vasta vuonna 1959. Tietä jatkettiin 1960-luvulla Nuorgamin suuntaan ja se valmistui lopullisesti vuonna 1971. Osuus Kaamasesta Nuorgamiin sai numerokseen 970.

Ennenyhtenäisen maantien rakentamista oli Tenojokivarteen syntynyt lyhyitä maantieosuuksia muun muassa koskia kiertämään. Ensimmäiset valmistuivat vuonna 1938.

Karigasniemen ja Utsjoen välillä Tenojoen rannalla olleita lyhyitä tieosuuksia ryhdyttiin 1960-luvulla yhdistämään polkuteinä. Koko osuus oli polkutienä valmiina 1972 ja se lyhensi matkaa Kariganiemeltä Utsjoelle 60 kilometriä. Polkutietasoinen tie ei kuitenkaan vastannut kasvavaa liikennetarvetta ja tie parannettiin maantieksi, joka valmistui vuonna 1983. Tie numeroitiin numerolla 9703.

Vuonna 1993 valmistui Utsjoelle Tenojoen ylittävä Saamen silta ja nelostien linjaus siirrettiin kulkemaan Kaamasesta Karigasniemen sijaan Utsjoelle ja edelleen uuden sillan kautta Norjaan. Tässä yhteydessä Kaamasen-Karigasniemen tie muuttui kantatieksi 92} ja Tenon rantatie koko matkaltaan Karigasniemestä Utsjoen kautta Nuorgamiin sai yhtenäisen numeron 970.