Valtatie 29

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


29 E8 E4

Valtatie 29 Keminmaa-Tornio, 17 kmPohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekuvaus_0029.png

Geometriaa

Tien Mutkaisuusprofiili

Suunnanmuutoksia alle 30°/km 16 km 95 %
Suunnanmuutoksia alle 30°-60°/km 0 km 0 %
Suunnanmuutoksia yli 60°/km 1 km 5 %

Border

Kuvaus

Valtatie 29 on maan lyhyin valtatie. Keminmaalta Tornioon moottoritietä, Torniossa kaupungin katuverkkoa keskustan reunalla Ruotsin rajalle. Tie on numeroitu eurooppatieksi E8 Keminmaalta Tornioon ja tieksi E4 Tornionjoen itärannalta valtakunnanrajalle. Moottoritieosuuden mainitaan olevan maailman pohjoisin moottoritie.

Tiellä on vaihtuvat nopeusrajoitukset

Historiaa

Suensaarella sijaitseva Tornion kaupunki jäi Haminan rauhassa 1809 "väärälle" puolelle Tornionjoen päähaaraa. Kulkeminen niin Suomeen kuin Ruotsiinkin tapahtui pitkään jääteitä ja lauttoja käyttäen. Ensimmäinen silta syntyi, kun lennätinreviisori Karl Handolin ryhtyi harjoittamaan sivutointa ja rakensi kävelysillan Torniosta Haaparantaan ja peri ylittäjiltä 25 pennin maksun.

Handolinin silta

Vuonna 1938 nimettiin valtatieksi 21 tie Keminmaan Laurilasta Tornion kautta Muonioon. Tie kulkee Tornionjoen itärantaa.

Silta Tornionjoen yli valmistui vuonna 1939. Sillan keskiaukon jänneväli on 108 metriä. Silta on harvoja Lapin sodasta selvinneitä siltoja. Silta oli jo miinoitettu, mutta saksalaiset päättivät purkaa miinoituksen. Siltaa ajoi kansanedustaja Uuno Hannula ja silta tunnetaan edelleenkin Hannulan siltana.

Hannulan silta

Sillan puukansi syttyi korjaustöiden yhteydessä palamaan vuonna 1962 ja sillan keskijänne romahti kuumuudesta. Romahduksen yhteydessä paloauto putosi jäälle ja yksi palomies sai surmansa. Tästä seurasi useita kuukausia kestäneet vaikeat liikenneongelmat ja silta saatiin lopullisesti korjatuksi vasta vuonna 1966.

Hannulan sillan tulipalo

Hannulan silta jäi kaupungin sisäiseen käyttöön uuden Tornion sillan valmistuttua vuonna 1979.

Kemin ja Tornion välinen vanha tie. Tornionjoen yli on lautta ja tiellä on kahdeksan tasoristeystä.

Syyskuuhun 1967 asti Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsi paljon valokuvattu "liikennekahdeksikko": Ruotsissa oli käytössä vasemmanpuoleinen liikenne ja kaksoisliikennejakaja ohjasi maiden välisen liikenteen asianmukaiselle kaistalle.

Puolenvaihtokorokkeet Haaparannan suunnasta katsottuna
Matkustavaisia vielä informoitiin asiasta siltä varalta, että se ei käynyt selväksi liikennejärjestelyistä

Suomen liityttyä eurooppatiesopimukseen Torniossa ristesi kaksi eurooppatietä: Helsingin ja Lissabonin välinen E4 ja Torniosta Tromssaan kulkenut E78. Eurooppateiden numerointi muuttui vuonna 1992 ja E78 muuttui E8:ksi. E4 typistyi päättymään Keminmaan Laurilaan.

Tornion ja Haaparannan välinen tie oli sillä tavoin mielenkiintoinen, että sillä ei ollut näkyvillä kansallista tienumeroa, vain eurooppatien. Tie oli virallisesti maantie 9211, mutta numeroa ei ollut merkitty maastoon. Tämä tilanne "korjaantui", kun Keminmaan ja Tornion välinen moottoritie avattiin 2001 ja tieosuus Keminmaalta valtakunnanrajalle numeroitiin valtatieksi 29. Tässä yhteydessä valtatie 21 typistyi alkamaan Torniosta.

Viimeisin muutos numeroinnissa tapahtui vuonna 2002, kun E8:n numerointi ulotettiin Turkuun asti ja E4 sai väistyä Tornion ja Keminmaan väliltä. Niinpä E4 Suomessa on enää vajaan kilometrin mittainen osuus Torniossa.