Ero sivun ”Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski” versioiden välillä

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Ak: Uusi sivu: {{Begin}} == Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski == Suuren Vanajanselän länsipuolelta Hämeenlinnasta Tammerkoskelle kulkenut Hiidentie on ollut tärkeä Hämee...)
 
(Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski)
 
Rivi 3: Rivi 3:
 
== Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski ==
 
== Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski ==
  
Suuren Vanajanselän länsipuolelta Hämeenlinnasta Tammerkoskelle kulkenut Hiidentie on ollut tärkeä Hämeen paikallisreitti. Tie on ollut kestikievarein varustettu 1500-luvulla, mutta 1700-luvun puolessa välissä se on taantunut vain vaivoin kuljettavaksi. 1800-luvulle tultaessa tietä on taas kunnostettu.
+
Suuren Vanajanselän länsipuolelta Hämeenlinnasta Tammerkoskelle kulkenut [[Muinaistiet|muinaistie]] Hiidentie on ollut tärkeä Hämeen paikallisreitti. Tie on ollut kestikievarein varustettu 1500-luvulla, mutta 1700-luvun puolessa välissä se on taantunut vain vaivoin kuljettavaksi. 1800-luvulle tultaessa tietä on taas kunnostettu.
  
 
{{Kuva|Muinais_Hiidentie.jpg|Hiidentie}}
 
{{Kuva|Muinais_Hiidentie.jpg|Hiidentie}}

Nykyinen versio 28. joulukuuta 2021 kello 00.56


Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski

Suuren Vanajanselän länsipuolelta Hämeenlinnasta Tammerkoskelle kulkenut muinaistie Hiidentie on ollut tärkeä Hämeen paikallisreitti. Tie on ollut kestikievarein varustettu 1500-luvulla, mutta 1700-luvun puolessa välissä se on taantunut vain vaivoin kuljettavaksi. 1800-luvulle tultaessa tietä on taas kunnostettu.

Hiidentie

Nykyinen Kolmostie Hämeenlinnan ja Tampereen välillä seuraa Hiidentien reittiä. Hiidentie numeroitiin vuonna 1938 kantatieksi 56. Uuden kolmostien valmistuttua 1960-lun alkupuolella kantatie 56 typistyi Sääksmäen Uittamon, Toijalan ja Lempäälän Kuljun väliseksi. Kun uusi valtatie 9 valmistui, se korvasi kantatien 56 Viialan ja Lempäälän välillä ja numero lakkautettiin vuonna 1971. Se, mikä jäi jäljelle valtateiden välille, on seututie 303.

Hiidentie on suurelta osin säilynyt, vaikkakin pirstoutunut. Reittiä Lempäälässä, jossa ylitettiin vesistö