Ero sivun ”Huittinen-Urjala-Toijala” versioiden välillä

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Ak: Uusi sivu: {{Begin}} == Huittinen-Urjala-Toijala == Huittisten Lauttakylän ja Urjalan välinen tien arvellaan olleen jossain muodossa olleen olemassa jo keskiaikana, mahdollisesti ratsupol...)
 
(Huittinen-Urjala-Toijala)
 
Rivi 3: Rivi 3:
 
== Huittinen-Urjala-Toijala ==
 
== Huittinen-Urjala-Toijala ==
  
Huittisten Lauttakylän ja Urjalan välinen tien arvellaan olleen jossain muodossa olleen olemassa jo keskiaikana, mahdollisesti ratsupolkuna. Urjalasta reitti on mahdollisesti jatkunut Hämeen Härkätielle Lopen seudulle päätellen Teuron kylää koskevasta maininnasta.
+
Huittisten Lauttakylän ja Urjalan välisen [[Muinaistiet|muinaistien]] arvellaan olleen jossain muodossa olleen olemassa jo keskiaikana, mahdollisesti ratsupolkuna. Urjalasta reitti on mahdollisesti jatkunut Hämeen Härkätielle Lopen seudulle päätellen Teuron kylää koskevasta maininnasta.
  
 
{{Kuva|Muinais-Lauttakyla-Toijala.png|Huittinen-Urjala-Toijala}}
 
{{Kuva|Muinais-Lauttakyla-Toijala.png|Huittinen-Urjala-Toijala}}

Nykyinen versio 28. joulukuuta 2021 kello 00.59


Huittinen-Urjala-Toijala

Huittisten Lauttakylän ja Urjalan välisen muinaistien arvellaan olleen jossain muodossa olleen olemassa jo keskiaikana, mahdollisesti ratsupolkuna. Urjalasta reitti on mahdollisesti jatkunut Hämeen Härkätielle Lopen seudulle päätellen Teuron kylää koskevasta maininnasta.

Huittinen-Urjala-Toijala

Tieksi Lauttakylän-Urjalan-Toijalan reitti on kunnostettu 1700-luvulla. Aikakirjat kertovat myös aikaisemmasta mahdollisesti 1500-luvulta periytyvästä reitistä Urjalasta pääosin Tarpianjokivartta Kylmäkoskellle ja edelleen Sotkian kautta Akaan Toijalaan. Uudempi reitti on lyhyempi ja kulkee laajojen Tammelan ylängön luoteisosien metsäalueiden läpi.

Urjalan seutu Hämeen maakuntakartassa 1845

Vuonna 1938 tie Lauttakylä-Urjala-Toijala nimettiin A-luokan kantatieksi 57. Kovin kauan ei tätä statusta tie saanut kantaa, vaan kantatienä se lakkautettiin vuonna 1971. Syynä oli, että valtatie 2 ja valtatie 9 olivat valmistuneet lähistölle ja ottaneet pääteiden aseman.

Kantatie 57 vuoden 1939 tiekartassa

Tielinja on säilynyt hyvin ja on nykyisin numeroltaan

  • 230 Huittinen-Urjala
  • 284 Urjala-Urjala as
  • 2847 Urjala as-Toijala

Hämeen Härkätien suuntaan haarautuva reitti rakennettiin 1840-1870-luvuilla maantieksi, joka yhdessä Urjalan-Lauttakylän tien kanssa oli aikanaan lyhyin reitti Helsingin ja Porin välillä. Haara on valtatien 10 pohjoispuolella 283 ja eteläpuolella kantatie 54.

Tietä nykykuosissaan Punkalaitumenjoen varressa