Muinaistiet

Kohteesta Tiet
Versio hetkellä 27. joulukuuta 2021 kello 11.34 – tehnyt Matti (keskustelu | muokkaukset) (Suuri Postitie)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


TÄMÄ ON KESKENERÄINEN

Muinaistiet

Merkittävä osa eteläisen ja läntisen Suomen tieverkon rungosta perustuu muinaisteiden verkostoon, joka kytki toisiinsa hallintolinnoja, läänien pääkaupunkeja ja kauppapaikkoja. Tässä artikkelissa luetellaan pääosin Museoviraston luokitteluun perustuen keskeisimmät keskiajan ja uuden ajan alun tiedossa olevat maantiet.

Suomen keskiajaksi katsotaan ajanjakso 1200-luvun alusta 1500-luvun loppupuoleksi. Uuden ajan alkupuolen tiet tunnetaan 1600-luvulta. Tiestötietojen keruu on ollut sattumanvaraista. Tärkein historioitsijoiden lähde on Jaakko Teitin (Jakob Larsson Teit, n 1520 Perniö–1588/1596 Turku) vuosina 1555-1557 laatima Valitusluettelo Suomen aatelistoa vastaan. Teitti nousi kuningas Kustaa Vaasan palvelukseen: sihteeriksi tai kätyriksi näkökannan mukaan. Valitusluettelo sisältää inventaarin silloisista teistä.

Muinaisista reiteistä termi "tie" on varsin juhlallinen. Yleensä kyseessä oli ratsupolku tai hädin tuskin hevoskärryillä kuljettavissa. Tiellä on saattanut olla useita reittejä aikojen kuluessa ja niillä on saattanut olla haaroja. Kesäreitti ja talvireitti on saattanut olla erilainen talvireitin kulkiessa järvien ja soiden ylitse. Teiden reittejä ei ole kaikin osin kyetty selvittämään ja historioitsijoiden tulkinnat asiakirjoista saattavat olla keskenään ristiriitaisia. Tämän takia karttaliitteet ovat summittaisia.

Keskiajalta periytyvät tiet

Uudelta ajalta tunnetut tiet

Suuri Rantatie Turku-Viipuri Huittinen-Urjala-Toijala
Hämeen Härkätie Turku-Hämeenlinna Vanha Laukaan tie Pälkäne-Sahalahti-Länkipohja-Jämsä-Laukaa
Ylinen Viipurintie Hämeenlinna-Viipuri Kangasala-Orivesi
Suuri Savontie Hämeenlinna-Savonlinna Suuri Postitie Turku-Kustavi-Eckerö-Norrtälje-Tukholma
Huovintie Ulvila-Turku/Koski Kokemäki-Virttaa
Ulvilan-Korsholman Rantatie Hämeentie Helsinki-Hämeenlinna
Kyröskankaan tie Hämeenlinna-Tammerkoski-Korsholma Meritie Hämeenlinna-Loppi-Vihti-Espoo/Raasepori
Hiidentie Hämeenlinna-Akaa-Lempäälä-Tammerkoski Savonlinna-Kuopio-Kajaani
Viipuri-Olavinlinna Orivesi-Uusikaarlepyy


Eri historioitsijat ovat ryhmitelleet teitä vaihtelevin tavoin. Esimerkiksi, toisin kuin edellä olevassa luettelossa, Hämeenlinnan-Tammerkosken-Ulvilan tietä on pidetty yhtenä kokonaisuutena ja Kyröskankaan tietä Tammerkosken ja Korsholman välisenä tienä.