Seututie 468

Kohteesta Tiet
Versio hetkellä 24. syyskuuta 2018 kello 18.16 – tehnyt Matti (keskustelu | muokkaukset) (Uusi artikkeli Seututie 468)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


468

Seututie 468 Hannolanpelto(Savonlinna)-Tappuvirta-Kangaslampi-Sarkamäki(Varkaus), 82 km


14 471 468 23 Savonlinna-Varkaus 103 km


Pohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekuvaus 0468.png

Kuvaus

Seututie 486 on vaihtoehtoinen reitti Savonlinnan ja Varkauden välillä. Tie on varsin kapea, mutta muuten profiililtaan kohtalaisen hyvätasoinen seututie. Tie ylittää Saimaan syväväylän Joensuun haaran Tappuvirran lossilla. Lossimatka on vain muutaman minuutin mittainen, mutta uittonipun sattuessa kohdalle odotusaika voi venyä tuntiin.

Tietä Oravin tienoilla
Tappuvirta

Tappuvirran lautan korvaamisesta sillalla ja syväväylän siirtämisestä Haponlahden avokanavaan on olemassa suunnitelmat. Toistaiseksi tämä investointi on ollut jäissä, koska se edellyttäisi kahden uuden sillan rakentamista: Tappuvirran lisäksi Haponlahden kanavaan, "Suetsiin". Viimeksimainitun ylittää kaarisilta, jonka alikulkukorkeus 13,5 metriä ei täytä lähellekään syväväylän vaatimusta 24,5 metriä. Tappuvirtaan on suunnitelta 416 metrin ja Haponlahteen 170 metrin mittaista siltaa.

Haponlahden kanavaa kutsuttiin rakentamisen aikoihin nimellä "Suetsi". Suezin kanavan käyttöön liittynyt kriisi oli tuoreessa muistissa ja tuokin kanava on suora avokanava, pitempi vain.
Haponlahden kanavan silta. Sillalla on käyttöikää jäljellä kymmeniä vuosia ja siksi sen purkaminen on arvelluttanut.

Historiaa

Tie seuraa vanhaa Savonlinnan ja Varkauden välistä Haukiveden itäpuoleista reittiä, joka on tunnettu jo 1800-luvulla. Lossia on silloin tällöin uusittu; nykyinen 60 tonnin lossi on vuodelta 1974. Tie on koko pituudeltaan oiottu ja varsin pitkälti uudelleen rakennettu useassa osassa vuosina 1980-1986. Suurimmat linjausmuutokset tehtiin Kangaslammen ja Tappuvirran välillä.

Savonlinnan-Varkauden seutu vuonna 1963. Alemman luokan tiestöllä ei asfaltista kieliviä merkintöjä juuri näy.
Tienoikaisuja Kangaslammen kirjonkylän itäpuolella. Nykyinen tielinja merkitty sinisellä.

Tappuvirran sillan rakentaminen ei ole mitenkään uusi idea. Sitä koskeva aloite on hylätty eduskunnassa muun muassa vuonna 1963.

Tien uudelleenrakentamisen jälkeen tien numerointia on muutettu: Alun perin tie 468 kulki vain Varkauden-Joensuun kantatieltä Kangaslammin Viljolahteen. Siellä se yhtyi Savonlinnan-Heinäveden maantiehen 470, joka yhtyi Hannolanpellossa Enonkosken kautta Heinävedelle kulkevaan maantiehen 471. Numero 470 ei ole nykyisin käytössä. Viljolahden-Heinäveden tie on numeroltaan 4703.