Valtatie 24

Kohteesta Tiet
Loikkaa: valikkoon, hakuun


24

Valtatie 24 Lahti-Jämsä, 114 km


Helsinki-Jämsä-Jyväskylä 4 24 9 278 km
Helsinki-Heinola-Jyväskylä 4 274 km

Pohjakartta Maanmittauslaitos

Reittikartta

Tiekuvaus_0024.png

Geometriaa

Tien Mutkaisuusprofiili

Suunnanmuutoksia alle 30°/km 86 km 74 %
Suunnanmuutoksia alle 30°-60°/km 27 km 23 %
Suunnanmuutoksia yli 60°/km 4 km 3 %

Border

Kuvaus

Valtatie 24 on Päijänteen länsipuolen valtatie Lahden ja Jyväskylän puolella. Tämä entinen nelostie on rakennettu pääosin 1950-luvulla ja on paikoin varsin mutkainen ja mäkinen. Osa Kuhmoisten ja Jämsän välisestä osuudesta on perusparannettua. Tien kuormitus on pienentynyt nelostien siirryttyä Päijänteen itäpuolelle.

Jämsästä tie jatkuu kantatienä 56 Mänttään.

Harjunsalmi

Historiaa

Tieosuuden historia on pääosin esitelty valtatien 4 kuvauksen yhteydessä. Vuoden 1938 numerointijärjestelmässä tieosuus Lahdesta Padasjoelle oli kantatie 58 ja Padasjoelta Jämsään valtatie 4. Tien uusimisen jälkeen ja Helsingin-Lahden valtatien valmistuttua tie numeroitiin nelostieksi reitillä Helsinki-Lahti-Jämsä-Jyväskylä.

Vanhempaa tielinjaa Vääksyn ja Padasjoen välillä. Suomen tiekartta 1940

Helsingin ja Lusin välisen moottori- ja moottoriliikennetien valmistuttua Päijänteen itäpuolen tie (kantatie 59) numeroitiin nelostieksi, jolloin Lahti-Jämsä-tie sai numeron 24. Osuus Jämsä-Jyväskylä on valtatietä 9.

Tuhkamäen entinen ohituskaista

Lahden pohjoispuolella sijaitsi Tuhkamäen ohituskaista, joka oli yksi ensimmäisistä maahan rakennetuista ohituskaistoista. Alun perin on se oli ryömintäkaista, mutta ryömintäkaistat muutettiin lainsäädännöllisten epäselvyyksien takia ohituskaistoiksi. Tuhkamäen kaista on nykynormeihin nähden aivan liian lyhyt ja Tiehallinto ilmoitti vuonna 2009 poistavansa sen. Julkisessa sanassa ohituskaistalle löytyi kiihkeitä puolustajia sen verran, että asiassa otettiin aikalisä, mutta sulkeminen on kuitenkin toteutunut.